Skip Navigation LinksHome / Blog / Tips / Alles over papiersoorten

Alles over papiersoorten en papierkeuze

Het aanbod papiersoorten is groot en de grafische termen die gebruikt worden maken de keuze vaak niet eenvoudiger. Want wat is nou precies het verschil tussen silk MC, gesatineerd of houtvrij offset? In dit artikel worden de verschillende soorten papier uitgelicht en krijg je een advies van onze drukwerkexperts voor de 'best buy' optie per product. Kies je voor deze optie dan ben je verzekerd van een goede kwaliteit voor een scherp tarief.

papiersoorten drukwerkservice

De papierkeuze op Drukwerkservice.nl bestaat in principe uit drie afzonderlijke keuzes: de papiersoort, het gewicht en de afwerking.

Papiersoorten

De grafische industrie kent vele verschillende papiersoorten. Drukwerkservice heeft de volgende papiersoorten in het assortiment: gesatineerd ofwel glanzend MC, silk MC, mat MC, sulfaatkarton, natuurkarton en houtvrij offset ofwel ongestreken papier.

Gesatineerd, silk of mat MC

MC staat voor Machine Coated. Deze papiersoort is aan beide zijden voorzien van een strijklaag met als resultaat een egaal glad oppervlak. Wij adviseren bij flyers, folders, brochures en visitekaartjes te kiezen voor MC papier. Bij onze MC papiersoorten heb je de keuze tussen gesatineerd (glanzend), silk (half mat) en mat. Bij gesatineerd MC krijgen de afbeeldingen meer nadruk en komen kleuren extra scherp naar voren. Silk MC glimt minder en straalt meer rust uit. Op silk papier is tekst prettiger leesbaar omdat het minder reflecteert. Als jouw drukwerk veel tekst bevat is silk MC een goede keuze, deze papiersoort wordt dan ook aanbevolen bij brochures. Indien je het beeldmateriaal belangrijk vind adviseren wij te kiezen voor glanzend MC, de aanbevolen papiersoort voor flyers en folders. Als laatste hebben wij ook nog mat MC in ons assortiment. Deze papiersoort wordt alleen aangeboden bij visitekaartjes en geeft het visitekaartje een strakke uitstraling.

Sulfaatkarton

Sulfaatkarton is een papiersoort dat aan één zijde is voorzien van een strijklaag. Door het gladde oppervlak komen kleuren, teksten en foto's extra scherp naar voren. De andere zijde is niet voorzien van een strijklaag. Hierdoor ontstaat een ruwe kant, zoals je die kent van ansichtkaarten. Deze papiersoort is taai en scheurvast en is daardoor zeer geschikt voor producten die veelvuldig gebruikt of langdurig bewaard worden zoals bijvoorbeeld uitnodigingen. Wij adviseren dan ook om bij kaarten te kiezen voor sulfaatkarton.

Houtvrij offset

Houtvrij offset (ongestreken) papier kenmerkt zich door de afwezigheid van een strijklaag. Het papier voelt ruw aan en is makkelijk beschrijfbaar. Door de open structuur van deze papiersoort is de kleurkracht beperkt doordat het papier de inkt beter opneemt. Deze papiersoort is de meest witte papiersoort en heeft altijd een matte uitstraling. Houtvrij offset papier wordt voornamelijk gebruikt voor brieven en briefpapier. Wanneer de kleuren van je drukwerk zoveel mogelijk overeen dienen te komen met de kleuren in je ontwerp adviseren onze drukwerkexperts te kiezen voor MC papier of sulfaatkarton.

Natuurkarton

Natuurkarton is een stevige en witte papiersoort. Net als houtvrij offset papier heeft natuurkarton geen strijklaag en een matte uitstraling. De kleurkracht is beperkter dan bij de MC papiersoorten. Deze papiersoort is alleen verkrijgbaar in combinatie met onze visitekaartjes.

Papiergewicht

De dikte van het papier wordt uitgedrukt in grams gewicht, per m2. Een bekend voorbeeld, ter referentie, is kopieer- of printerpapier. Standaard kopieerpapier voor het afdrukken van een tekstdocument weegt 90 gr/m2. Wij hebben papiersoorten van 90 grams tot 350 grams. Let op! De stevigheid van het papier wordt niet alleen bepaald door de dikte van het papier. Het aantal strijklagen waaruit het papier is opgebouwd bepaalt in belangrijke mate de stijfheid van het papier. Sulfaatkarton voelt veel steviger aan dan MC papier. Dit betekent dat 300 grams MC bijvoorbeeld minder stevig aanvoelt dan 285 grams sulfaatkarton.

Voor de beste kwaliteit adviseren wij voor flyers en folders een papiergewicht van minimaal 170 grams, voor kaarten en visitekaartjes minimaal 285 grams, voor brieven 90 grams en voor magazines en brochures minimaal 115 grams voor het binnenwerk en een zwaardere omslag van 300 grams.

Afwerking

Het drukwerk kan voorzien worden van een luxe afwerking: zoals een dispersie (ofwel neutrale) lak of glanslaminaat. Op silk MC zit standaard een afwerking met een dispersie lak. Bij sulfaatkarton kan je kiezen om het drukwerk met eenzijdig glanslaminaat af te werken. Glanslaminaat is een glanzende folie die over het drukwerk geplaatst wordt. Dit geeft het drukwerk niet alleen een luxe uitstraling, maar beschermt het ook nog eens extra tegen beschadigingen. De beschermlaag knapt niet wanneer je het drukwerk vouwt en is hiermee uitermate geschikt om de direct mailing tegen krassen en vlekken te beschermen. Deze optie vind je dan ook terug bij onze kaarten.

Zoals je ziet zijn er vele verschillende opties als het aankomt op de papierkeuze; de juiste papiersoort, het juiste gewicht en de juiste afwerking. We hopen met dit artikel de keuze voor de papiersoort die past bij jouw product weer een stukje makkelijker gemaakt te hebben. Vind je het nog steeds moeilijk om een keuze te maken tussen alle verschillende papiersoorten? Dan kan je natuurlijk altijd het gratis proefpakket aanvragen. Je ontvangt dan proefexemplaren van de 14 verschillende papiersoorten waaruit je kunt kiezen. Uiteraard kan je ook contact opnemen met onze klantenservice op 088 23 63 968, wij adviseren je graag.

Plaats een reactie:

* Uw reactie wordt zo snel mogelijk door ons beoordeeld en gepubliceerd.

Anderen over deze tip:

 
Laat ons weten wat u van deze tip vindt.
ico
Adres toevoegen
Voeg hieronder een adres toe aan uw adressenboek.

Vestigingsinformatie

Adreslijst

  Contactpersoon

  ico

  Gratis 20 tips om van uw mailing een succes te maken

  Met bewezen tips vanuit de neuromarketing.

  Hiermee meldt u zich ook aan voor onze mailing, zodat u geen acties misloopt!

  Laat ons u bellen
  Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u terug.
  Bel me
  Chatten
  Start direct een chatgesprek met een van onze adviseurs. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 19.00 uur.
  Direct chatten